Jyri Seppänen kokee, että rakennusalalla digitaalisia työvälineitä hyödynnetään koko ajan paremmin ja varsinkin nyt poikkeusolojen aikana on yrityksissä herätty digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin sekä uusien toimintamallien käyttöönottoon sekä työmailla että konttorilla.
“On huomattu, ettei niillä perinteisillä menetelmillä enää pystytä toimimaan tai näiden menetelmien tehokkuus ei ole enää tehtävään työhön nähden riittävällä tasolla. Tilanne on siis kehittymässä koko ajan, mutta toisaalta sitä osaamista ja tukityötä mitä itsekin tekee, tarvitaan myös digitalisaation tueksi, sillä monesti näiden asioiden kokonaishallinnassa on puutteita. Myöskin vastakkainasettelu perinteisen rakentamisen ja modernien menetelmien välillä on mielestäni turhaa, koska nämä eivät ole toisiaan poissulkevia asioita vaan päinvastoin täydentävät ja tukevat toisiaan”, Seppänen summaa.
Digitalisaation ja uusien toimintamallien jalkauttamisessa on kuitenkin omat haasteensa rakennusalalla. Ongelmana voidaan pitää sitä, ettei uusia ohjelmia saada riittävän nopeasti ja helposti yleiseen käyttöön sekä standardiksi koko rakennusalalle.
Seppänen kertookin oman puhelimensa soivan monta kertaa päivässä, kun eri ohjelmatoimittajat tarjoavat mitä erilaisempia toiminnanohjausjärjestelmiä. Ongelmana on kuitenkin useasti se, etteivät toimittajat ymmärrä tarpeeksi asiakkaidensa tarpeita, eivätkä ole siksi valmiita räätälöimään järjestelmiään asiakaslähtöisesti, jonka avulla yritykset pääsisivät ratkaisuissaan eteenpäin ja kehittyisivät riittävän tehokkaasti.
Ongelmana toimialan kehittymiselle on myös se, ettei rakennusalalla tehdä tarpeeksi kehitystyötä yhdessä, vaan yksittäiset organisaatiot toimivat itsenäisesti. ”Hyviäkin esimerkkejä kuitenkin löytyy, joista yhtenä parhaimpana esimerkkinä nopeista toteutuksista voi nostaa esille Congridin, joka on saanut hyvin jalansijaa ja lähtenyt isosti käyntiin nuoresta iästään huolimatta. Syynä tähän on ehdottomasti helppokäyttöisyys ja käyttäjäystävällisyys”, kertoo Seppänen.