Rakennusvalvonta vie digitaalisella työkalulla jopa 2 kertaa vähemmän aikaa – Miten se on mahdollista?

Rakennusvalvonta valvontahavaintojen dokumentointi ja raportointi

Oikein suoritettu rakennusvalvonta, valvontahavaintojen dokumentointi ja raportointi on kriittinen osa rakentamisen laadun- ja turvallisuudenhallintaa. Halusimme selvittää, kuinka paljon nopeammin ja sujuvammin rakennusvalvojan työ onnistuu, jos valvontatyön voi tehdä kokonaan digitaalisella työkalulla. 

Suoritimme kenttäkokeen, jossa vertasimme valvontatyön suorittamista perinteisillä menetelmillä ja Congridin rakennusvalvojan työhön erityisesti suunnatulla ohjelmistolisenssillä.  

Nyt kerromme sinulle, miten kenttäkokeessa kävi. 

 

Congrid poisti kokonaan 7 työvaihetta

Kokeessa kävimme läpi 3 pohjaratkaisuiltaan samankaltaista toimistorakennuskohdetta ja 30 kohdan puutehavaintolistakierroksen jokaisessa kohteessa. 

  •  Perinteisessä menetelmässä käytössä olivat kynä, paperi, pöytätietokone, tulostin ja älypuhelinkamera  
  •  Congridin kierros tehtiin lisenssiin kuuluvilla rakennusvalvojan työkaluilla ja älypuhelimella 

Havaintojen tekemiseen, raportointiin ja korjausten tarkastuskierrokseen kuului perinteisellä menetelmällä 13 eri työvaihetta. 4 työvaiheista koski siirtymisiä valvontakohteen ja työpisteen välillä. 

Congridin rakennusvalvojan lisenssin käyttö poisti rakennusvalvontatyön vaiheista kokonaan nämä 7 työvaihetta: 

  1. Muistion laadintaan ei kulunut ylimääräistä aikaa
  2. Havaintovalokuvia ei tarvinnut siirtää puhelimesta tietokoneelle
  3. Muistiinpanoja ei tarvinnut puhtaaksikirjoittaa lähetystä varten
  4. Aineistoja ei tarvinnut lähettää sähköpostilla pääurakoitsijan edustajille
  5. Tiedon jakamiseen ja puutoksista keskusteluun ei tarvinnut käyttää aikaa puhelimessa
  6. Tarkastuskierroksen jälkeen raporttien päivitykseen ei kulunut aikaa
  7. Lopullisia aineistoja ei tarvinnut lähettää sähköpostilla pääurakoitsijan edustajille

Jos kenttäkokeen kulku kiinnostaa yksityiskohtaisemmin, voit lukea lisää tästä rakennusvalvonnan digitalisoinnin ilmaisesta oppaastamme.

 

Raportit muodostuvat automaattisesti, valvontamuistiopohjat ovat valmiina ja lisenssin projektimäärä on rajaton 

Perinteiseen menettelyyn verrattuna digitaalisen työkalun erityisvahvuus on nopea ja reaaliaikainen tiedon kerääminen ja siirtyminen osapuolten välillä.   

Valvontakierroksella tehdyistä havainnoista voi ottaa kuvat, liittää ne suoraan pohjakuvakarttoihin ja vastuuttaa korjaukselle tekijä suoraan ohjelmassa. Halutun toimenpiteen voi kirjata suoraan korjauspyyntöön.  

Havaintokuvien siirtelyä tai tiedostojen yhdistelyä ei tarvita. Toimenpidepyyntöä tai ohjeita ei tarvitse erikseen soittaa vastuutetulle urakoitsijalle. 

Raportointiakaan ei tarvitse digitaalisessa työkalussa muodostaa erikseen, sillä raportti päivittyy automaattisesti suoritettujen toimenpiteiden mukaan suoraan ohjelmassa. 

Valvontamuistioitakaan ei tarvitse enää naputella käsipelillä, sillä Congridissa on 4 täysin käyttövalmista valvontamuistiopohjaa. Valvontamuistiopohjien laadintaan omat käytännön kokemuksesta virranneet näkemyksensä ovat antaneet rakennusvalvonnan asiantuntijat Rambollilta ja A-Insinööreiltä.  

Ja mikä parasta – Yhdellä Supervisor-lisenssillä saa suorittaa yhdellä kiinteällä kuukausihinnalla rajattoman määrän valvontatyötä eri projekteissa. 

Tutustu tästä rakennusvalvojan Supervisor-lisenssipakettiin