Miksi paperinen työmaapäiväkirja kannattaa vaihtaa digitaaliseen versioon? 3 tärkeintä syytä

Congridin työmaapäiväkirja

Paperinen työmaapäiväkirja on monilla rakennustyömailla yhä normaalia arkipäivää.   

Lakisääteisesti pakollista työmaapäiväkirjaa kuljetellaan taskuissa ja Pyöritellään kansioissa. Kello käy.   

Muistiinpanoja yhdistellään, oikoluetaan ja näpytellään koneille samaan aikaan, kun töiden pitäisi edetä ja vaikean markkinatilanteen äärellä tulospaineet ovat kovat.  

Ei ihme, että paperinen työmaapäiväkirja vaihdetaan nykyisin niin mielellään digitaaliseen versioon.  

Ammattirakentajan näkökulmasta olisi useitakin syitä siirtyä digitaaliseen työmaapäiväkirjaan, mutta tässä on mielestämme niistä kolme tärkeintä: 

 

1 Tehokkuus ja aikasäästö

Digitaalinen työmaapäiväkirja mahdollistaa nopean ja helpon tiedon tallentamisen, jakamisen ja päivittämisen.   

  • Voit syöttää tiedot suoraan älypuhelimella tai tietokoneella, eikä sinun tarvitse huolehtia paperilomakkeilta löytyvien tietojen siirtelystä ensin tietokoneelle tai paperien järjestelystä 
  • Tietojen hakeminen on suodattimien ansiosta nopeaa, jolloin voit helposti tarkistaa menneitä tapahtumia tai seurata projektin etenemistä reaaliajassa 

 Esimerkiksi Länsimetron etuajassa valmistuneen kakkosvaiheen rakennustöissä pystyttiin toimimaan jatkuvasti ennakoiden, kun digitaalinen järjestelmä oli integroituna suoraan hankkeen tilannehuoneeseen 

 

2 Tietojen tarkkuus, kommunikointi ja yhteistyö

Digitaalinen työmaapäiväkirja vähentää inhimillisiä virheitä, kuten huolimattomasti tehtyjä, tulkinnanvaraisia tai puutteellisia merkintöjä ja tietoja.   

  • Digitaaliseen työmaapäiväkirjaan voi myös lisätä suoraan liitteitä, kuten esimerkiksi valokuvia. Tämä parantaa tietojen tarkkuutta ja auttaa estämään väärinkäsityksiä työmaalla 
  • Tarkka ja ajantasainen työmaapäiväkirja estää tapaturmia ja läheltä piti-tilanteita, kun niitä tuottavia ja aiheuttavia tekijöitä voidaan poistaa tehokkaammin ja nopeammin 

Lisäksi digitaalinen työpäiväkirja mahdollistaa reaaliaikaisen yhteistyön rakennushankkeen osapuolten välillä, kun kaikki voivat nähdä päivitetyt tiedot kootusti, samanaikaisesti ja reagoida tarvittaviin havaittuihin puutteisiin mahdollisimman nopeasti. 

 

3 Ympäristöystävällisyys ja kustannussäästöt  

Siirtyminen digitaaliseen työmaapäiväkirjaan vähentää myös paperinkulutusta merkittävästi, mikä on ympäristön kannalta hyödyllinen valinta. Säästät heti rahaa, joka muuten menisi paperiin ja tulostuskustannuksiin.  

Kustannussäästöjä syntyy myös mahdollisten materiaalihävikkien pienentyessä ja rakennusten käyttöelinkaaren pidentyessä, kun työt tehdään kerralla vastaamaan työlle asetettuja laatuvaatimuksia.  

Lisäksi digitaalisen päiväkirjan avulla voit välttää turhia matkoja toimistolle, kohteisiin ja arkistoimaan paperisia dokumentteja. Aikaa ja polttoainekustannuksia säästyy. 

 

Vaihda paperinen työmaapäiväkirja pois – Huomaat ensimmäiset säästöt lähes välittömästi

Paperinen työmaapäiväkirja hidastaa merkittävästi töiden etenemistä ja heikentää kerätyn tiedon laatua. 

Miksi siis jatkaa moisella polulla, kun on olemassa helpompia ja kokonaisuuden kannalta edullisempiakin ratkaisuja jo olemassa? 

Rakennusalan hukanpoistoon liittyneen Aalto-yliopiston tieteellisen tutkimuksenkin mukaan, digitaalinen työkalu voisi parantaa työn tuottavuutta hurjasti! 

Siirtyminen paperisesta versiosta digitaaliseen tuo hyvin nopeasti selkeitä ja näkyviä etuja.