Mikä on työmaan ulkoinen ilme-mittari? Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää uudesta mittarista

TR-mittaus

Miltä teidän työmaallanne näyttää ohikulkijan silmin? Onko tontti täynnä ylimääräisiä roskakekoja? Pääseekö sivullinen eksymään työmaalle vahingossa?

Työmaan ulkoinen ilme on mittari, jolla ulkoasuun ja työmaan ulkopuolisten käyttäjien turvallisuuteen osataan jatkossa kiinnittää paremmin huomiota.

Millaisesta mittarista on kyse?

Työmaan ulkoinen ilme-mittari pähkinänkuoressa

Työmaan ulkoinen ilme-mittarissa on 6 mittauskohdetta:

  1. Työnteko ja toiminta
  2. Työmaa-alueen erottaminen ympäristöstä
  3. Ohikulkevan ja työmaan liikenteen järjestäminen
  4. Opastaminen ja tiedotus
  5. Yleisvaikutelma ja siisteys
  6. Työmaan tilat ja rakenteet

Mittarin käytön logiikka toimii samalla tavalla kuin TR-mittauksessa: Oikeista ja vääristä havainnoista muodostetaan yhteenlaskettu ILME-indeksi.Ilme mittari tilatMiksi työmaan ulkoinen ilme-mittari on tärkeä työkalu rakennusalalle?

Työmaan ulkoisen ilmeen mittaria on otettu käyttöön ja kehitetty yhteistyössä HUS Kiinteistöt Oy:n Hyvinkään sairaalan peruskorjauskohteessa. Hyvinkään Sairaalan missiona on turvata kaikille häiriötön sairaalatoiminta.

Peruskorjaushankkeen rakennustekninen valvoja Sami Katajamäki kertoo, että sairaala on kohteena hyvin haastava mittauskohde. Työmaalla on paljon rajapintoja potilasvirtojen kanssa.

”Opastuksen on oltava niin hyvin kunnossa, että asiakas löytyy käytävän päästä juuri sinne, mihin on menossa. Eikä päädy umpikujaan tai keskelle työmaata”, Katajamäki toteaa.

Katajamäen mielestä rakennusalalla näkee vieläkin erittäin paljon työmaita, joissa aidat repsottavat ja kyltit ovat nuhruisia. Uusi mittari on erittäin tervetullut alalle, sillä nyt näihin asioihin kiinnitetään paremmin huomiota.

Työmaan ulkoinen ilme-mittarin kehittänyt Juha Salminen Salmicon Oy:stä sanoo, että ihmisten arkihavainnot rakentamisesta vaikuttavat rakennusalan julkikuvaan enemmän kuin mainonta.

”Kun esimerkiksi uuden asunnon ostaja tulee työmaalle, ulkoinen ilme antaa mielikuvan miten asioita hoidetaan. Jokainen työmaa on näyteikkuna rakennusalasta”, Salminen korostaa.

 

Uuden mittarin saatavuus Congridiin helpottaa käyttöä ja käyttöönottoa

Työmaan ulkoinen ilme-mittari on avoin ja kaikille rakentajille vapaasti saatava työkalu työmaan julkikuvan kehittämiseen. Helppo saatavuus ja käytettävyys merkitsevät paljon.

”Kun tämän uuden mittarin periaate alkaa kiinnostamaan, melkein heti kysytään mittarin saatavuutta digitaaliseen työkaluun”, Juha Salminen toteaa.

Rakentamisen laadun ja turvallisuudenhallinnan ohjelmistojen Suomen markkinajohtajana Congrid tuo mittarin saataville kaikille Congridin käyttäjille.

Congridin asiakkuus- ja yhteistyövastaava Tuomas Jääskeläinen iloitsee mittarin avoimesta yhteiskehittämisestä ja mahdollisuudesta parantaa yhteistyöllä koko rakennustoimialan imagoa.

”Meillä Congridilla on vahva tahtotila olla mukana rakennusalan yhdistäjänä”, Jääskeläinen summaa.

 

Suuret rakennuttajat ovat jo ottaneet mittarin käyttöön

Euroopan johtaviin asuntorakentajiin lukeutuva Bonava on päivittänyt oman ilmeensä työmaan ulkoinen ilme-mittarin kriteeristöllä.

Bonava-konsernin Suomen työturvallisuuspäällikkönä työskentelevä Marko Kuukkanen toteaa, että Bonavalla on tarkoitus kouluttaa työpäälliköt mittauksen tekemiseen ja mittaus otetaan käyttöön kaikilla työmailla.

Kiinnostaako sinua kuulla lisää työmaan ulkoinen ilme-mittarin käytöstä Congridilla?

Asiantuntijamme Tuomas Jääskeläinen järjestää ilmaisen webinaarin mittarista torstaina 30.3.2023 klo 14.

Tule mukaan webinaariin tästä.

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan Congridia ja digitaalista mittaamista jo aikaisemmin, niin ota yhteyttä.