Raspal Oy rakentaa ja saneeraa koteja ihmisille – Congrid helpottaa rakentamistehtävien tehokasta suunnittelua ja toteutusta

Lappeenrantalainen Raspal Oy on ollut viime vuodet vauhdikkaassa kasvuasennossa, rakennusalan poikkeuksellisista markkinahaasteista huolimatta. Yhtiön rakentajat käyttävät Congridia esimerkiksi saneerausurakoiden tehtävien ennakkosuunnittelussa ja laadunvarmistuksessa. Miten Congrid tekee työskentelystä helpompaa ja nopeampaa? Tuotantoinsinööri Alvari Einola jakaa omia havaintojaan.

Rakentamista asiakkaan tarpeeseen ja tehokkaasti suunnitellen

Lappeenrannan, Lahden ja Tampereen seuduilla rakentava Raspal Oy tuottaa monipuolisia uudis- ja saneerauskohteita, joiden käyttämisen keskiössä on vahvasti ihminen. Tyypillisiä työkohteita ovat esimerkiksi asuinkerrostalot ja liiketoimitilat.    Tampereen seudulla työskentelevän tuotantoinsinöörin Alvari Einolan viikoittaisiin työrutiineihin kuuluvat mm. työmaiden suunnitteluun, turvallisuuteen ja laadunvalvontaan kuuluvat työtehtävät.   

Teemme paljon kilpailutusurakoita ja se määrittelee vahvasti, millaisia työkohteemme milloinkin ovat. Aika paljon olemme tehneet palvelu- ja toimitilaurakoita, joissa tilat rakennetaan ihmisten käyttöön. Kilpailutusurakoissa pärjää mielestäni hyvin, kun osaa suunnitella tilojen rakentamistyön tehokkaaksi ja urakoissa palvellaan juuri asiakkaan tarvetta, Einola kertoo.

Congridiin Einola sai ensikosketuksensa jo opiskeluaikanaan 2010-luvun puolella, kun oppilaitoksen opettajat puhuivat laatutarkastusten ja turvallisuusmittausten tekemisestä mobiilisovelluksella. 

Minusta älypuhelimen hyödyntäminen rakentamistöissä kuulosti loogiselta ajatukselta. Jo opiskeluun kuuluvien harjoitteluiden aikana huomasin, että Congridia on helppo käyttää ja käyttäminen ei vaadi minulta juurikaan opettelua, Einola muistelee.

Ajansäästöä hän pitää huomattavana etuna verratessaan rakennusalan aiempia ja nykyisiä toimintatapoja keskenään.   

Muistan, kun kävin aikoinaan tekemässä yhden kohteen loppusiivouksen jälkitarkastusta. Yhden kerroksen tarkastamiseen meni 30 minuuttia ja raportin laadintaan toiset 30 minuuttia. Kun raportin laadinta jää Congridilla pois, niin puolet siitä työajasta karsiutuu pois. Valvonta- ja raportointityö on tehokasta, kun toimenpiteitä voi seurata puhelimelta. Ennen on saanut rakennusalalla kulutettua paljon tehokasta työaikaa raporttien tekoon, Einola pohdiskelee muutosta.

Digitaalisuus ei ole mikään itseisarvo työkaluille, vaan hankittavien ohjelmistoratkaisuiden tulisi olla käytännön arjessa liiketoiminnalle merkitseviä.   

Me koemme, että kaikkien hankintojen on lähdettävä tarpeestamme. Eli hankimme ohjelmistoja, jotka jotenkin tehostavat omaa työskentelyämme ja niitä myös käytettäisiin, Einola summaa Raspal Oy:n odotuksia uusille digitaalisille työvälineille.

 

Lisää sujuvuutta ja itseohjautuvuutta rakennustehtävien tekoon  

Raspal Oy on käyttänyt Congridia Tampereella, opiskelija-asuntoja sisältävällä kerrostalosaneerauskohteella. Kohteen työt saatiin joutuisasti liikkeelle avaimet käteen-projektipalvelumallilla. 

Tässä hankkeessa loimme asiakkaan antamista pohjapiirustuksista ja materiaaleista ympäristöt, joiden kautta projekti saatiin ohjelmistoon nopeasti aloitusvalmiiksi. Laatumatriisistamme löytyy valmisasetuksiakin, mutta matriisi on myös asiakaskohtaisesti muokattavissa. Näin saamme yrityksen omat toimintatavat mukaan prosesseihin joustavasti, Raspal Oy:n yhteyshenkilönä Congridin tiimissä toimiva Juho Anttila avaa projektin aloitusta.

Virhe- ja puutelistojen toiminta ja raporttien suodatusominaisuudet muotoiltiin siten, että Raspal Oy sai käyttöönsä räätälöidymmät ja omiin tarpeisiinsa soveltuvimmat raportointimahdollisuudet.  

Pystyimme jo ennakkoon laatimaan ja suunnittelemaan meille hyvin toimivan kokonaisuuden. Meidän ei ole tarvinnut muokata enää mitään asetuksia työmaan edetessä. Minusta kaikki on ollut alusta asti helppoa ja tulevalle uudiskohteellekin on jo valmistelut käynnissä, Einola kuvaa yhteistyön sujumista.

Saneeraushankkeissa voi tulla vastaan tilanteita, joissa työtehtäviä ei aina voi suunnitella ennakkoon. Suunnittelun ja toteutuksen välisen haasteen ratkaisumalliksi Einola nostaa esiin Congridista löytyvät tehtävälistat.  

Työnjohto pystyy laatimaan ennakkokartoituksen tehtävän laajuudesta ja laittamaan tehtävälle ylös kaiken, mikä tarvitsee korjausta. Meillä oli esimerkiksi tällä työmaalla urakkaan kuulumattomia ikkunoita, jotka piti korjata. Työnjohtaja kävi Congridilla dokumentoimassa korjattavien ikkunoiden tilanteen ja korjaaja tiesi tulevan työn laadun siitä, Einola avaa käytännön esimerkin.

Juho Anttilan mukaan vastuukysymyksetkin ovat korjausurakoissa selkeämmät, kun Congridilla on mahdollisuus todentaa ja yksilöidä uuden saneeraushankkeen aikana tai rakennuksen historiassa jo aiemmissa hankkeissa jonkun muun urakoitsijan tekemiä muutoksia.    Yhtenä tärkeänä työn johtamiseen liittyvänä huomiona Raspal Oy:n Einola näkee rakennusliikkeille mahdollisuuden lisätä työn itseohjautuvuutta.  

Pystymme laatimaan selkeitä tehtäväkokonaisuuksia. Tarvittavat ennakkovalmistelut voidaan tehdä rauhassa ja tiedot voidaan jakaa helposti eteenpäin. Työt ovat selkeitä ja niissä on vähemmän epäselvyyksiä. Kun työ on tehty huolellisesti, niin kenenkään ei tarvitse erikseen soitella ja varmistella asioita. Se vähentää kuormitusta johtamisesta, Einola kiteyttää loppuun.

Kiinnostaisiko sinuakin siirtyä järjestelmällisempään rakentamistehtävien ennakointiin, suorittamiseen ja säästää samalla merkittävästi aikaa itse työhön?  Varaa maksuton esittelyhetki asiantuntijaltamme ja kokeile Congridia veloituksetta.