Digitaalinen rakentamisen aikainen dokumentointi – Enköping ehti Ruotsissa ensin

Norrtäljestä lähtöisin oleva rakennusyritys Cobab on ensimmäisenä ottanut käyttöön ratkaisun, joka on jo mullistanut rakentamisen Suomessa.

Rakennusalalla Ruotsissa on jo pitkään puhuttu työmaiden digitalisoinnista, joka on kuitenkin antanut odottaa itseään. Rakentajille on kyllä tarjolla joitakin yksittäisiä ratkaisuja, mutta koko rakennusprosessin digitalisointi on ollut mahdotonta. Norrtäljestä lähtöisin oleva rakennusyritys Cobab on ensimmäisenä ottanut käyttöön ratkaisun, joka on jo mullistanut rakentamisen Suomessa.

Cobabin työmaapäällikkö Emil Uleander vastaa Familjebad Enköping-uimahallin rakentamisesta. Hänen mukaansa laatujärjestelmä on aiemmin hoidettu Excelin avulla, mikä on tällä hetkellä tavallisin tapa hoitaa dokumentaatio työmailla. Tähän isompaan projektiin Cobab halusi kokeilla jotain uutta Ruotsissa – Congridin täysin digitaalista järjestelmää:

Congrid on ollut projektilla käytössä alusta lähtien. Olemme luoneet järjestelmään laatusuunnitelman kaikista työvaiheista ja niihin liitetyistä tarkastuksista. Järjestelmän pohjalta teemme omatarkastukset valmiin mallin mukaan oikeille työvaiheille. Koko valvonta on digitalisoitu. Työmaalla käytämme tabletteja ja konttorissa tietokonetta.

Emil Uleanderin lausahdus vahvistuu, kun siirrymme työmaalle, jossa työnjohtajat kävelevät ohi tabletit kädessään:

Congridin avulla olemme säästäneet huomattavasti aikaa dokumentoinnissa. Ennen kaikkea juokseminen konttorilta työmaalle ja takaisin on loppunut kokonaan. Nyt tarkastukset tehdään siellä missä työkin, jatkaa Emil.

Laatuohjelman lisäksi Congridia käytetään työsuunnitelmien tekemiseen, työmaapäiväkirjaan, turvallisuuskävelyihin, puutteiden kirjaamiseen ja seurantaan sekä valokuvadokumentaatioon. Valvojat ja tilaaja pääsevät myös hyväksymään tehdyt tarkastukset ja päiväkirjan suoraan järjestelmässä.

Congrid on jo pitkään ollut vakiintunut toimija Suomessa, mutta viimein järjestelmä on julkaistu myös Ruotsin markkinoille.

Rakennusala ei tavallisesti ole kovin muutosaltis, mutta Cobabin laatu-, ympäristö- ja turvallisuusvastaava Caroline Andersson näki jo varhain Congridin potentiaalin. Hänen mukaansa aikaisemmin joidenkin, varsinkin vanhempien työntekijöiden on ollut vaikea tottua digitaalisiin järjestelmiin – mutta Congridin käyttöönotossa ei ongelmia ole tullut. Uimahallityömaan vanhin, 64-vuotias työnjohtaja, on esimerkiksi nopeasti ottanut järjestelmän hallintaansa.

Congrid on erittäin käyttäjäystävällinen ja pitää sisällään erittäin paljon meille tärkeitä toimintoja, joiden avulla voimme helposti seurata projektin edistymistä. Congrid on myös kuunnellut tarkalla korvalla meidän tarpeitamme ja toiveitamme, joten järjestelmän valinta tuntui itsestäänselvyydeltä.

Kuinka Cobab näkee tulevaisuuden Congridin käytön suhteen?

Olemme jo alkaneet askel askeleelta viemään järjestelmää muille projekteille, ja toivomuksena on pitkäkestoinen yhteistyö. Toimin itse yrityksen strategisella tasolla ja näen erittäin positiivisena sen, että voimme yhtenäistää koko yrityksen tavan dokumentoida ja seurata rakentamisen laatua, lopettaa Caroline Andersson.